Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΜΕΝΙΟΣ

Εγκρίθηκε τελικά για το έτος 2010 -2012 το νέο πρόγραμμα στα πλαίσiα του Κομένιος με τίτλο "Lets Share our Culture". Στο π΄ρογραμμα εκτός από το δικό μας σχολείο συμμετέχουν και άλλα έξι σχολέια από την Ολλανδία, την Ισπανία, Την Τσεχία, την Πολωνία, την Εσθονία και την Ιταλία. Ήδη έχουν γίνει οι συναντήσεις στην Εσθονία και Ιταλία με επόμενο προγραμματισμό στην Ολλανδία. Παρακάτω παρατίθεται το δελτίο τύπου και η έκθεση από την επίσκεψη στην Εσθονία.

ΑΝΑΦΟΡΑ  ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ  ΣΤΟ KALMETU POHOKOOL , ΕΣΘΟΝΙΑ
ΤΡΙΤΗ 2/11
             Άφιξη στην κωμόπολη Viljandi της Εσθονίας . Μια ομάδα εκπαιδευτικών του Kalmetu Pohikoolμας υποδέχτηκε στο ξενοδοχείο, όπου είχαμε εγκατασταθεί. Εκεί  συναντήσαμε και τις αντιπροσωπείες των άλλων σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
ΤΕΤΑΡΤΗ 3/11
              Μεταφερθήκαμε στο σχολείο και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του. Το σχολείο                                                                                                                 ιδρύθηκε το 1870 και φέτος γιορτάζονται τα 140 χρόνια του. Μέρος του σχολείου κατεδαφίστηκε το 2008 και το ανακαινισμένο σχολείο λειτούργησε από το Σεπτέμβριο. Διαθέτει εστιατόριο, γυμναστήριο, αίθουσα μουσικής, χειροτεχνίας, υπολογιστών, βιολογίας καθώς και διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας. Επίσης διαθέτει δανειστική  βιβλιοθήκη τόσο για τους μαθητές , όσο και για τους κατοίκους της περιοχής. Οι μαθητές μας υποδέχτηκαν με μια μικρή γιορτή και η κάθε αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών συστήθηκε και μίλησε για το σχολείο και τον τόπο της .
Μετά την εκδήλωση , όλες οι αντιπροσωπείες συμμετείχαν σε συζήτηση για το πρόγραμμα. Ανταλλάξαμε τα γράμματα των μαθητών μας καθώς και τα ημερολόγια και τις κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές που θα ταξιδέψουν από σχολείο σε σχολείο. Επιλέξαμε το logo του προγράμματος από μια σειρά logos που είχαν ετοιμάσει μαθητές από όλα τα σχολεία, και συζητήσαμε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μας για το υπόλοιπο σχολικό έτος.
Μας προσφέρθηκε γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου και ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη Viljandi.
ΠΕΜΠΤΗ 4/11
Μας υποδέχτηκε ο διευθυντής του σχολείου . Του προσφέραμε αναμνηστικά και εδέσματα της Χίου  καθώς και αναμνηστική πλακέτα. Παρακολουθήσαμε –μαζί με τους μαθητές – τα dvds που κάθε σχολείο είχε ετοιμάσει για να παρουσιάσει το σχολείο αλλά και την περιοχή του. Κατόπιν παρακολουθήσαμε κονσέρτο για τον εορτασμό των 140 χρόνων από την ίδρυση του σχολείου. Ακολούθησε συνάντηση για το πρόγραμμα και συζητήθηκαν οι δράσεις των δύο ετών.
Μετά τη συνάντηση μεταφερθήκαμε σε αίθουσα εκδηλώσεων  του δήμου,  όπου παρατέθηκε γεύμα με παραδοσιακά πιάτα που ετοιμάστηκαν από κατοίκους τους κατοίκους της περιοχής. Το γεύμα συνοδεύτηκε από παραδοσιακή μουσική και χορούς




ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/11
Eπισκεφθήκαμε το δημαρχείο του Viljandi όπου μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος και η υπεύθυνη αθλητισμού. Ο  δήμαρχος μας μίλησε για τη λειτουργία των σχολείων της περιοχής. Μετά επισκεφθήκαμε ένα νηπιαγωγείο, όπου η διευθύντρια μας ξενάγησε στους χώρους του και μας μίλησε για τη λειτουργία του.
Αναχωρήσαμε για το περιβαλλοντικό κέντρο Sooma,παρακολουθήσαμε dvd για το περιβαλλοντικό πάρκο και συνεχίσαμε με πεζοπορία στους βάλτους της περιοχής.
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/11
Μεταφερθήκαμε στον καθεδρικό ναό του Viljandi, όπου μαζί με παλιούς εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου παρακολουθήσαμε λειτουργία και κονσέρτο για τον εορτασμό των 140 ετών του σχολείου. Ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής.
Το απόγευμα συμμετείχαμε σε γιορτή όπου ήταν προσκεκλημένοι παλιοί μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου. Μετά το τέλος της γιορτής, παρατέθηκε αποχαιρετιστήριο γεύμα για τις αντιπροσωπείες των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς του Kalmetu pohikool.
KYRIAKH 7/11
Μεταφορά στην πρωτεύουσα της Εσθονίας ,Ταλλίν και επιστροφή στην Ελλάδα μέσω Πράγας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΙΟΥ- 11 ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Επέστρεψε  η αντιπροσωπεία του σχολείου μας από την Εσθονία μετά από ένα επιτυχημένο ταξίδι στην επαρχία Βιλιάντι , στα πλαίσια του προγράμματος Comenius με τίτλο «Ας μοιραστούμε τον πολιτισμό μας».( Let’ share our culture)
Οι δάσκαλοι του σχολείου μας επισκέφτηκαν το σχολείο Καλμέτου της συγκεκριμένης επαρχίας και έτυχαν μιας ζεστής φιλοξενίας από τους εκεί συναδέλφους. Παρακολούθησαν μια σειρά πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των παιδιών του σχολείου που αφορούσαν στα 140 χρόνια από την ίδρυσή του, περιόδευσαν στις τάξεις συμμετέχοντας στην εκπαιδευτική διαδικασία και μελέτησαν το εσθονικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Σε επίπεδο προγραμματισμού των δράσεων των εμπλεκόμενων σχολείων αποφασίστηκαν οι επόμενες επισκέψεις, αντηλλάγησαν οι εργασίες των παιδιών, καθορίστηκαν οι στόχοι που αφορούν στη συγγραφή ενός παραδοσιακού πολυπολιτισμικού μύθου με αντίστοιχη εικονογράφηση, στη διατήρηση ημερολογίων στην κάθε γλώσσα της εταιρικής χώρας και σχολείου και γενικά στην ανταλλαγή και γνώση ηθών, εθίμων,  παραδόσεων μέχρι και τοπικής κουζίνας.
Τέλος επισκέφτηκαν τις Τοπικές αρχές και το δήμαρχο του Βιλιάντι , ο οποίος τους ενημέρωσε για την περιοχή , τις προοπτικές ή τα προβλήματά της.
Οι συγκρίσεις σε αρκετές περιπτώσεις αναπόφευκτες και το συμπέρασμα κοινό ότι η εκπαίδευση χωρίς γενναίες χρηματοδοτήσεις είναι κενό γράμμα.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ







Το σχολικό έτος 2009 -2010 η Ε τάξη του σχολείου μας με τις δασκάλες τους Κωστάζου Ευαγγελία και Σούλη Ευαγγελία καθώς και με την αγγλικό του σχολείου μας Στέλλα Λάρδα εκπονώντας ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα τους παραδοσιακούς οικισμούς, έκαναν πεζοπορίες στη φύση και επισκέφθηκαν και το ΚΠΕ της Αρναίας. Λίγα στιγμιότυπα από τις εμπειρίες των παιδιών.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - PHOTOS FROM THE CONFERENCE

















ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ 2009 11TH PRIMARY SCHOOL OF CHIOS GREECE- ASTIKI SCHOLI EUROPEAN SCHOOLS CONFERENCE


11Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΙΟΥ- ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10 Απρίλη 2009 η ημερίδα που οργάνωσε το σχολείο μας με πέντε σχολεία της Ευρώπης και συγκεκριμένα με το GBS de Bosmier από το Βέλγιο, το Kalmetu Pohikool από την Εσθονία, το CEIP Vista Allegre από την Ισπανία, το Juanthtaan Koulu από τη Φινλανδία και  το TOVAROSI OVODA   της Ουγγαρίας .
Η ημερίδα είχε θέμα την παρουσίαση των εκπαιδευτικών συστημάτων των αντίστοιχων χωρών, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς.
Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου Παντελής Στεφάνου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Χίου Ισίδωρος Αμέντας, οι Προϊστάμενοι Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Παπαδόπουλος Κώστας και Καλογεράκης Παύλος αντίστοιχα, και πλήθος γονέων και εκπαιδευτικών.
Οι παρουσιάσεις έγιναν σε Power Point και υπήρχε σε διπλή μορφή, στην Αγγλική και στην Ελληνική.
Τη μετάφραση είχε κάνει για τις ανάγκες της ημερίδας η εκπαιδευτικός Αγγλικής του σχολείου μας Στέλλα –Αγγελική Λάρδα, η οποία και εκτελούσε χρέη διερμηνέα  άψογα κατά τη διάρκεια της ημερίδας, επωμιζόμενη ένα σοβαρό καθήκον.
Κατά την παραμονή τους οι ξένες αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν για δύο μέρες το σχολείο και τις τάξεις του , παρακολούθησαν την τελετή λήξης των μαθημάτων πριν το Πάσχα με παραδοσιακή παράσταση του Καραγκιόζη από τους συναδέλφους Αντώνη Γκιούλη και Γαρρή Γιώργο, που υπηρετεί και στο σχολείο, άκουσαν τραγούδια στα ελληνικά και Αγγλικά από τα παιδιά όλων των τάξεων και τους δόθηκαν δώρα κατασκευασμένα από τα ίδια τα παιδιά.
Πραγματοποίησαν επίσης συναντήσεις με το Δήμαρχο Χίου και τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού συμβουλίου ως εκπροσώπου του Νομάρχη , οι οποίοι φορείς ήταν και συνδιοργανωτές της ημερίδας.
Τις επόμενες μέρες παραμονής τους περιόδευσαν στους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της Χίου.
Η ημερίδα προτάθηκε στους εταίρους μας μέσα από την τριετή συνεργασία μας στο πρόγραμμα Κομένιος-Δια βίου Εκπαίδευση κατά την τελευταία συνάντηση στην Κύπρο τον Απρίλη του 2008.
Η υλοποίηση της έγινε πραγματικότητα εκτός από τη χορηγία των συνδιοργανωτών και με τη χορηγία της ΤΕΔΚ Χίου, του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, της ΕΜΧ, του Mastiha Shop, του συλλόγου Γονέων του σχολείου μας και την ευγενική φιλοξενία των πολιτιστικών συλλόγων Μεστών και Καλαμωτής που στο συγκεκριμένο χωριό «ένιωσαν σαν βασιλείς» όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Τέλος υλοποιήθηκε και με την αμέριστη προσφορά των συναδέλφων του σχολείου μας.
Το άνοιγμα και κλείσιμο των εργασιών έγινε από το Δ/ντη του σχολείου Μάρκο Σκούφαλο και ακολουθεί παρακάτω:

Κύριε Νομάρχη, κύριε Δήμαρχε


Αγαπητοί  συνάδελφοι και συναδέλφισες του Βελγίου , της Εσθονίας , Ισπανίας Ουγγαρίας ,της Φινλανδίας και της Ελλάδας.
            Είναι μεγάλη τιμή για το σύλλογο διδασκόντων της Αστικής σχολής- 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, που παρευρίσκεστε στην σημερινή μας συνάντηση.
            Είναι μια συνάντηση που κατά τη γνώμη μας θα προσφέρει πολλά στην εκπαίδευση και στα εκπαιδευτικά  δρώμενα του νησιού μας αφού θα μας δώσει τη δυνατότητα να σκεφτούμε, να κρίνουμε, να συγκρίνουμε, να δράσουμε που είναι και το ζητούμενο μέσα σε μια κοινωνία αφού η εξέλιξη της κοινωνίας προϋποθέτει τη δράση και τη φυσικά τη δράση στη σωστή κατεύθυνση.
            Επειδή στο τέλος θα μου δοθεί η ευκαιρία να κλείσω  καταθέτοντας κάποιες σκέψεις θα ήθελα  να ευχαριστήσω όλους εσάς που βοηθήσατε να γίνει  πραγματικότητα αυτή η συνάντηση.
            Να ευχαριστήσω τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Χίου που συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές, την ΤΕΔΚ Χίου και τον Πρόεδρό της, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, το Σύλλογο Γονέων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου τα Μαστίχα Shops, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καλαμωτής και Μεστών, την χορηγό επικοινωνίας «ΑΛΗΘΕΙΑ», αφού ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του πρόσφερε αυτό το κάτι, το απαραίτητο μικρό ή μεγάλο και για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.
            Τέλος να ευχαριστήσουμε βαθιά τους συναδέλφους από τις πέντε Ευρωπαϊκές χώρες που δέχτηκαν το κάλεσμά μας, που άφησαν τις ημέρες του Πάσχα τα σπίτια τους για να βρεθούμε όλοι μαζί σ’ αυτήν την παρέα.
            Να ευχαριστήσω ακόμα τους συναδέλφους του σχολείου, που χωρίς αυτούς, χωρίς δασκάλους δεν θα υφίστατο τα σχολεία και ούτε και η σημερινή εκδήλωση.
            Παρακαλώ για ένα σύντομο χαιρετισμό.
           



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες


Φτάσαμε στο τέλος της συνάντησής μας και θεωρώ ότι ήταν μια συνάντηση σημαντική από την οποία όλοι νιώθουμε ότι γίναμε σε κάτι πιο σοφοί.
Εμείς ως Έλληνες διαπιστώσαμε και διαπιστώνουμε καθημερινά ότι έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα Χρηματοδοτήσεων και υποδομών.
Ενώ από μεγάλα λόγια πάμε καλά, στην πράξη τα εκπαιδευτικά μας πράγματα είναι διαφορετικά. Πιστεύω όμως ότι η εκπαίδευση σε παγκόσμια κλίμακα δεν μπορεί να είναι μόνο χρηματοδοτήσεις και υποδομές.
Αυτή είναι μια πλευρά.
Η άλλη πλευρά είναι αυτό που εμείς στην Ελλάδα ονομάζουμε παιδεία και που δεν μεταφράζεται στα Αγγλικά που υπάρχει μόνο όρος  Education.
Είναι η παιδεία και το περιεχόμενό της που οδηγεί έναν άνθρωπο να δίνει το χέρι του σε κάποιον για να τον βοηθήσει να σηκωθεί, είναι η παιδεία που οδηγεί κάποιον να δίνει ένα κομμάτι ψωμί στο πεινασμένο, είναι η παιδεία που κάνει τον άνθρωπο να δακρύζει όταν σκοτώνονται άνθρωποι, στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στην Αφρική παντού στον κόσμο, είναι η παιδεία που οδηγεί τους ανθρώπους να παλεύουν για ένα κόσμο ειρηνικό, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της κατάργησης της εκμετάλλευσης.
Δυστυχώς όμως πρέπει εμείς  οι εκπαιδευτικοί να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η παιδεία δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις ανατολής και δύσης τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού.
Οι λέξεις που κυριαρχούν στα επίσημα ντοκουμέντα είναι η αγορά, ο ανταγωνισμός, οι επιχειρηματικότητα, η απασχολησιμότητα, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά
Σε όλα τα ντοκουμέντα των κυβερνήσεων της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής, το κύριο είναι λειτουργούν  τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με τους όρους μιας επιχείρησης..
Η εκπαίδευση όμως δεν είναι εργοστάσιο, δεν παράγει προϊόντα, παράγει- διαπλάθει  ανθρώπινες ψυχές που πρέπει να έχουν παιδεία, δηλαδή εκείνο το επίπεδο πολιτισμού που θα βοηθά την κοινωνία να αλλάξει προς το καλύτερο και όχι ανθρώπους που θα είναι μηχανές  παραγωγής κερδών.
Σύμφωνα με τη γνώμη μου το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, ο άνθρωπος που δημιουργεί είναι το πιο σημαντικό  ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως εκπαιδευτικοί, ως άνθρωποι και ως κοινωνία, απέναντι στις απειλές των εκάστοτε διεθνών ή εγχώριων εξουσιών που το μόνο που σκέφτονται είναι η αγορά. Αυτό είναι ένα πεδίο μάχης για όλους τους εκπαιδευτικούς της Ευρώπης και του κόσμου.
Να διαφυλάξουμε αξίες, ιδανικά, στάση ζωής που βοηθούν στην πρόοδο του ανθρώπου, να δημιουργήσουμε τον σκεπτόμενο άνθρωπο και όχι τον (Homo profit)  άνθρωπο των κερδών των ολίγων.
Αυτό για το σχολείο μας αποτελεί μια δέσμευση για το μέλλον, μια δέσμευση να συζητήσουμε πια, όχι για εκπαιδευτικά συστήματα, αλλά για την παιδεία, για την κοινωνία και τον άνθρωπο που πρέπει να δημιουργεί.
Η λέξη άνθρωπος στα Ελληνικά σημαίνει, ανεβαίνω προς τα πάνω, αυτό νομίζω ότι είναι και το ζητούμενο για όλους μας.
Με αυτές τις σκέψεις επιτρέψτε μου να εκφράσω το σεβασμό μου, την αγάπη μου και τις ευχαριστίες μου.
Ευχαριστώ τους Greet,  Lucke, Bert, Annika , Andres, Irval, Gema, Alvaro , Santiago, Auli, Louisa, and Tomas.
Ευχαριστώ εκ μέρους του σχολείου μας όλους εσάς.

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 11ου  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

ENGLISH VERSION
11TH PRIMARY SCHOOL OF CHIOS GREECE- ASTIKI SCHOLI
EUROPEAN SCHOOLS CONFERENCE

The European Schools Conference took place in April 10th  in Chios Greece with a big success.
Six schools participated:   GBS de Bosmier from Belgium,  Kalmetu Pohikool from Estonia,  CEIP Vista Allegre from Spain,  Juanthtaan Koulu from Finland, TOVAROSI OVODA   from Hungary and our school.
Its subject was “Presentation of the Educational Systems” from each country. The presentations were displayed  by the teachers of the partners schools.
The conference was attended by the president of the PREFECTURY Council, Mr. Stefanou Pantelis, the vice-Mayor of the municipality of Chios, Mr. Amentas Isidoros the Directors  of Primary and Higher education, Mr. Papadopoulos Costas and Kalogerakis Pavlos, many parents and teachers.
The presentations were in English and Greek Language  in Power-Point and the translation was accomplished  by the English teacher of our school Mrs. Styliani Larda who was also the interpreter of the conference, having this serious duty.
During their remaining in the island, the foreign delegations, visited our school for two days, watched  a traditional presentation of folklore theater of Karagiozis by Antonis Gioulis and Garris George, who are teachers, they listened to songs in Greek and English Language, were given handmade presents by the children of the school and they gave an interview at the local  “ TV Alithia” which was the communication sponsor of our conference.
Finally they met the mayor of the municipality of  Chios and the President of the prefectury council .
The  following days  they visited the local environment and historic monuments.
The conference was proposed to our partners after three years cooperation during a Comenius project at the last meeting in Cyprus.
The whole  meeting was coorganisation of  the Prefectury of Chios and the municipality of Chios. Organizing committee: Teachers of the 11th primary school

Also sponsored by: TEDK CHIOS
                               11th PRIMARY SCHOOL OF CHIOS ASSOCIATION
                              CHIOS TEACHERS ASSOCIATION
                             CHIOS GUM MASTIC GROWERS ASSOCIATION
                            MASTIHA SHOP
                           THE CULTURAL CLUB OF KALAMOTI
                          THE CULTURAL CLUB OF MESTA

At  the beginning and at the end  the headmaster of the school said:

PROLOGUE


Ladies and gentleman.
Dear colleagues
 from Belgium, Estonia, Spain, Hungary, Finland and Greece.
It is a great honor for our school because you are among us in this conference.
According to my opinion it is a conference that will offer a lot of things to the educational affairs of our island.
It will give us the opportunity to see, to think, to criticize, to compare and to act which is the most important in a society which want to have the possibi8lity to advance to the right direction.
In my closure I will tell you further thoughts about our subject.
Mean while I want to thank all of you who helped in order this meeting to take place.
I want deeply to thank our colleagues from the European countries who accepted our invitation, who left their homes during the Easter vacations in order to be all together in this conference.
I also want to thank my school colleagues because without their help, their common dreams it would not be possible to organize this meeting.
Finally I do need to thank the PREFECTURY of Chios, the municipality of Chios, the  administration of the local union of municipalities and self-government societies, the parents association of 11th primary school, the Chios teachers association, the Chios Gum Mastic growers association, the administration of mastiha shop , the cultural club of Kalamoti and Mesta.
And now let’s pass to the greetings by local authorities.





CLOSURE

Dear friends and colleagues
We are at the end of our meeting and I believe that we did an excellent job. Everything was very important. Everyone in this lecture hall feels wiser after what we heard and watched.
As Greeks we realize again and we realize day by day that we have a very serious problem with education finance and the infrastructures that we have.
On the one hand there are big words but on the other the things are different.
Although, I believe that education globally can not be only finance and infrastructures.
This is the one side of the moon. The other side is what we call in Greece “Pethia”.
I could not translate this word in English, my dictionary translates it as education, but by the term “Pethia” we mean something else, more general and philosophical.
“Pethia” and it’ s contest is the philosophy that leads people to give their hand to someone to help him to grow and mature, “Pethia” leads someone to give a piece of bread to someone who is hungry, “pethia” makes the people cry when humanity is been killed by the militarists in Yugoslavia, in Palestine, in Irak, in Africa, all over the world.
Globally “Pethia” leads the people to fight for a peaceful world, full of solidarity, equality, tolerance, a world without exploitation.
Unfortunatly, all of us have to recognize that this meaning of “Pethia” is not the first priority for the governments in the East and West.
The words that dominate in their decrees are market, antagonism, education and market connection, employability, entrepreneurship, etc.
I think that all of us agree that education must not be a factory that manufactures a   variety of products.
“Pethia” and education must create human souls, must create civilized people that will be in a position to change their lives to direct the society in a better path, in a better world.
We don’t need people who will be the instrument of a big profit machine.
According to my opinion we have to focus in this point, we have to prevent the privatation of education and the transformation in business establishment, we have to prevent the connection with the market its methods and its demands.
I think that this is a battlefield for all European teachers, for the teachers of the world.
To protect our values, our ideas, our attitudes of life which helped the humanity progress.
We have to stay out of business, out of sacrifices   that are demanded  by the accumulation of wealth.
We need to remain homo sapiens and not homo –profit.
The word anthropos-fellow, man- in Greek language means the person who arises, and this is what everyone wants, to be arrised no matter of difficulties.
This is a commitment for all of us. To create free people who will be able not only to construe their life but also to change it.
This is our challenge . That’s why we need public schools, free public education from preschool until the end of the university education. That’s why we need integrated education to be assured for the equal basis for all the children of our countries.
Now allow me to express on behalf of my school our respect, our love and our thanks to our friends for their participation in this meeting, for their kindness to come.
Thank you Greet, Luck, Bert, Gema, Alvaro Santiago, Louisa, Tomas, Andres Irval, Annika, and Auli.

 
MARCOS SKOUFALOS
HEADMASTER OF THE 11TH PRIMARY SCHOOL OF CHIOS GREECE




Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟ 2008







Αθήνα, 27 Ιουνίου 2008
Τα παιδιά ζωγραφίζουν για το Περιβάλλον


Ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής της Παιδικής HELMEPA για το 2008, στον οποίο πήραν μέρος παιδιά μέλη του Προγράμματος, ηλικίας 5 έως 12 ετών. Το θέμα του Διαγωνισμού, εμπνευσμένο όπως πάντα από μηνύματα των ίδιων των παιδιών, ήταν:

«Είμαστε το μέλλον, είμαστε η ζωή, βάζουμε σα στόχο:  
         Να σώσουμε τη Γη!»
Οι μικροί εθελοντές ζωγράφισαν με ενθουσιασμό για το περιβάλλον και με τα 160 ομαδικά έργα τους στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στους μεγάλους.
Η τελική επιλογή των καλύτερων έργων έγινε, όπως και κάθε χρόνο, από το Προεδρείο του Συμβουλίου Αντιπροσώπων, που φέτος το απαρτίζουν παιδιά από την Κάλυμνο, τη Χίο και τη Θράκη.  
Το A’ Βραβείο λαμβάνει η Ομάδα 1073(Γ), 10 ετών, από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χίου και με υπεύθυνη δασκάλα την Αγγελική Μαθιούδη και το έργο θα εκτυπωθεί σε Αφίσα με τα ονόματα των μελών της Ομάδας και του Εκπαιδευτικού τους στα ελληνικά και αγγλικά. Η Αφίσα αυτή θα διανεμηθεί στα παιδιά-μέλη και τους Εθελοντές Εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, στα μέλη της HELMEPA αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έπαινοι Συμμετοχής θα δοθούν σε κάθε παιδί-μέλος των Ομάδων της Παιδικής HELMEPA που ζωγράφισαν τα Β! και Γ! Βραβεία, δηλαδή στην Ομάδα 880(Α), 6 ετών, από το 3/θ Δημοτικό Σχολείο Βροντούς Σαλαμίνας και την Ομάδα 1486(Β), 8 ετών, από το 7ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, αντίστοιχα.







Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, ΕΣΘΟΝΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΕΛΛΑΔΑ
















ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΕΛΟΣ Α΄ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΕΝΙΟΣ


Φθάσαμε την Πέμπτη το απόγευμα  3-4-08.Στην προγραμματικού χαρακτήρα σύσκεψη την επομένη αναφερθήκαμε στο τι έχουμε κάνει ο καθένας στον τομέα του και στο τι πρέπει να προγραμματιστεί στο    τέλος του έτους, με δεδομένο ότι έκλεισαν τα τρία χρόνια και πρέπει να παραχθούν τα τελικά προϊόντα.. Δόθηκε έμφαση από τη δική μας αντιπροσωπεία στο περιεχόμενο των δράσεων ώστε να έχουμε παιδαγωγικά αποτελέσματα κυρίως και όχι μόνο λειτουργικά που θα πληρούν τυπικά τις προγραμματικές συμβάσεις του κάθε εταίρου. Παρουσιάστηκαν οι εργασίες του κάθε εμπλεκόμενου σχολείου και οι δάσκαλοι των αντίστοιχων τάξεων μίλησαν για τον τρόπο που εργάστηκαν και το μήνυμα που μεταφέρουν από τις τάξεις και τα σχολεία τους. Επειδή βαδίζουμε στο τρίτο έτος και θα δημιουργηθεί ένας συλλογικός τόμος με  μύθο εικονογραφημένο από τα παιδιά όλων των εμπλεκόμενων χωρών, κατόπιν αντίστοιχων «διαγωνισμών» στα σχολεία, καθορίστηκαν οι ημερομηνίες σε αυστηρά πλαίσια ώστε στο κλείσιμο του έτους να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα. Από το σχολείο μας δημιουργήθηκε αναμνηστικό λεύκωμα με ζωγραφιές των παιδιών και των δράσεων των συναδέλφων στις επισκέψεις σε αυτά τα τρία έτη ώστε να αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το μέλλον.
Μας απασχόλησε το ζήτημα της συνέχισης του προγράμματος αφού πλέον έχει ενταχθεί στη διά βίου μάθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως αυτό αφορά στις πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων των εταίρων που είναι διαφοροποιημένες ως προς τη διάρκεια. Τα θετικά αποτελέσματα, η αγαστή συνεργασία μεταξύ των σχολείων του προγράμματος θεωρούμε ότι επιβάλλουν αλλαγές σε μια τέτοια κατεύθυνση που είναι επωφελής για όλους με άμεση φυσικά προοπτική και τη διεύρυνση των εταίρων μας.
Εκ μέρους του σχολείου μας κατατέθηκε η πρόταση το έτος 2009, που είναι έτος προετοιμασίας της νέας αίτησης να γίνει διεθνής συνάντηση στο νησί σε συνδιοργάνωση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που ήδη αποδέχτηκε το αίτημά μας μετά από επαφή μαζί της μετά την επιστροφή μας, ώστε να φιλοξενηθούν εκπρόσωποι των σχολείων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα και να γίνει ημερίδα αφιερωμένη στα εκπαιδευτικά συστήματα της κάθε χώρας, ως δράση παράλληλη και επικουρική της συνεργασίας σχολείων από διαφορετικές χώρες.Ήδη ως σχολείο εργαζόμαστε πάνω σ’ αυτό και προσδοκούμε στην αρωγή σας σε προκύπτοντα ζητήματα που θα απαιτήσουν διακρατική συνεννόηση.

Μετά τα παραπάνω περάσαμε στις αίθουσες και παρακολουθήσαμε τη γιορτή υποδοχής των παιδιών και είδαμε τους χώρους του σχολείου. Το Σαββατοκύριακο ξεναγηθήκαμε σε ένα ΚΠΕ στην περιοχή του Ποδαρά στο Τρόοδος  σε μουσεία της περιοχής και Αγία Νάπα.
Τη Δευτέρα 7/4/08 συναντηθήκαμε με αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Λευκωσίας και παραδώσαμε αναμνηστική πλακέτα τόσο του προέδρου της ΤΕΔΚ Χίου με δεδομένη την ιδιότητα του υποφαινόμενου ως δημοτικού συμβούλου, όσο και βιβλία του δημάρχου Χίου. Ενημερωθήκαμε κυρίως σε ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και για την τραγωδία της Κύπρου. Σημαντικό είναι το γεγονός της άγνοιας που δηλώθηκε εκ μέρους των εταίρων μας για το πρόβλημα της Κύπρου, αλλά και  της εύλογης απορίας τους, αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ γιατί αυτή δεν παρεμβαίνει υπέρ των συμφερόντων της, αλλά ανέχεται την αδιαλλαξία των στρατοκρατών της Άγκυρας , ερώτημα λίαν αποκαλυπτικό για το ρόλο του καθενός και των συμφερόντων που εξυπηρετεί η ΕΕ  στη διεθνή σκηνή. Επισκεφθήκαμε ξανά το σχολείο Αρεδιού . Οι εργασίες όλων εκτέθηκαν σε μια ειδική αίθουσα του Γυμνασίου Αρεδιού αυτή τη φορά, στην οποία έγινε και μια θαυμάσια παρουσίαση του μύθου του δράκου με τον Αγ. Γεώργιο από τα παιδιά του νηπιαγωγείου με παρουσία των αρχών του τόπου, των γονέων, των ιθυνόντων του ΥΠΕΠΘ Κύπρου, στους οποίους εκ μέρους του σχολείου μας παραδόθηκαν και πάλι αναμνηστικά δώρα σε ένδειξη τιμής της προσπάθειας των εκεί συναδέλφων αλλά και της στήριξης που τους παρεσχέθη. Παρακολουθήσαμε αυτή την  εκδήλωση προς τιμή μας και το βράδυ η συνάντηση με όλους τους εταίρους, έληξε με ένα παραδοσιακό Κυπριακό  γλέντι με παραδοσιακή μουσική και χορούς που ανέδειξαν μέσα σε ένα συγκινητικό  κλίμα πάνω απ’ όλα τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών που πάντα βρίσκουν τον κοινό τόπο συνεύρεσης και συνεννόησης, τόσο στα εκπαιδευτικά όσο και στα γενικότερα προβλήματα.
 Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου είναι σχεδόν  όπως της Ελλάδας με μικρές διαφορές στα αναλυτικά προγράμματα και στα ωράρια. Οι μισθοί είναι μιάμιση φορά μεγαλύτεροι από τους δικούς μας, οι παρεχόμενες δαπάνες περισσότερες και τα στελεχικό δυναμικό μόνιμο και όχι εναλλασσόμενο με διατήρηση του επιθεωρητή, με βάρος στην τυπικότητα και λιγότερο στην ουσία, αποδεικνύοντας το ορθό των θέσεων εκέινων των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα που μιλούν για σχολικούς συμβούλους με έμφαση στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού  έργου σε όλες τις συνιστώσες του και όχι των εκπαιδευτικών, η οποία εμπεριέχει τυπικά και χειραγωγητικά στοιχεία μόνον.
Υπεύθυνος φορέας του εκπαιδευτικού σχεδιασμού είναι το δημόσιο, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στα αναλυτικά προγράμματα. Η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να εμπλέκεται στους πόρους που μετακυλίονται στους πολίτες. Η αίσθησή μας είναι ότι διατηρούν τον κεντρικό σχεδιασμό που οδηγεί σε ενιαία εκπαίδευση και όχι πολυδιάσπαση. Η συνεργασία με τις άλλες χώρες θα συνεχιστεί σε επίπεδο παραμέτρων των προγραμματικών συμφωνιών. Συμφωνήθηκε, όπως αναφέρθηκε ήδη, να δημιουργηθεί μια ιστορία από τα παιδιά με βάση το νερό, σε παραμυθική μορφή, να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και να βρίσκεται σε όλους τους δικτυακούς τόπους των σχολείων. Καθοριστήκαν οι ημερομηνίες για προπαρασκευαστική επίσκεψη στην BURELA της ΙΣΠΑΝΙΑΣ στις 2 Οκτώβρη για σχεδιασμό του νέου προγράμματος με τίτλο HEALTHY MIND IN A HEALTY BODY που παραπέμπει στο δικό μας ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιές.».
 Με την επιστροφή μας έγινε ενημέρωση και παρουσίαση των όσων διαδραματίστηκαν στην Κύπρο στους συναδέλφους του σχολείου και στους μαθητές μας, ορίστηκε ημερομηνία με το πέρας του σχολικού έτους να παρουσιαστούν οι δράσεις του προγράμματος μαζί με τις άλλες σχολικές εκδηλώσεις, δραματοποίηση του μύθου- πρόκειται για δημοτικό τραγούδι- και δόθηκε δελτίο τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Επίσης θα γίνει ηλεκτρονική παρουσίαση των τριών ετών του προγράμματος στους γονείς, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους στόχους του αλλά και να κρίνουν και να συγκρίνουν.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ 2007


Η προετοιμασία της επίσκεψης αφορούσε στο γεγονός της εμπλοκής των τάξεων στην όλη διαδικασία για τη μετάβαση στο Βέλγιο. Πολλά παιδιά του σχολείου αλληλογραφούσαν με το αντίστοιχο σχολείο. Έτσι έδωσαν φωτογραφίες τους και γράμματα, δωράκια από ζωγραφιές που έφτιαξαν τα ίδια, διάφορα μηνύματα. Κάθε τάξη δούλεψε συμπληρώνοντας τα ημερολόγια με τις «Μασκότ» που είχαμε φέρει από τη Φιλανδία, με ανταλλαγή στην Ισπανία. Καλύφθηκε με επισκέψεις εκτός σχολείου το πλάνο που είχε τεθεί και με άξονα τις θεματικές ενότητες που είχε να δουλέψει η κάθε τάξη.
Συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε εργαστήριο αγγειοπλαστικής, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης, ενάλιους οικισμούς προκειμένου να  μελετήσουμε τις ασχολίες των κατοίκων αναφορικά με το θέμα νερό-θάλασσα, μια λιμνοδεξαμενή στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Συκούση Χίου, το βιολογικό καθαρισμό του δήμου μας, τη μονάδα αφαλάτωσης του δήμου Ομηρούπολης, πηγές πόσιμου νερού στην περιοχή Δασκαλόπετρας Βροντάδου.
Έγιναν διαθεματικές εργασίες που αφορούσαν τα έθιμα του Πάσχα και παρήχθη Cd  που αφορούσε το έθιμο του ρουκετοπόλεμου και το οποίο παραδόθηκε στους συνεταίρους του προγράμματος μαζί με αντίτυπα χαρακτικών με θαλασσινή θεματολογία κυρίως, από το Χιώτη ζωγράφο και χαράκτη Νίκο Γιαλούρη.
Η δουλειά όλων των τάξεων συγκεντρώθηκε σε φωτογραφίες, ζωγραφιές και κείμενα. Με βάση αυτά κάθε τάξη έκανε μια ομαδική εργασία είτε          χειροτεχνίας, είτε σε CD, είτε σε ντοσιέ με έντυπο και φωτογραφικό υλικό.             Όλα τα παραπάνω έργα των παιδιών, μαζί με μια κεντρική παρουσίαση σε             CD  του σχολείου και των δράσεών του από την προκαταρκτική συνάντηση      μέχρι και την παραμονή, το οποίο αναπαράγαμε σε δέκα αντίγραφα,       αποτελούσαν το συνοδευτικό υλικό των εκπαιδευτικών στο ταξίδι τους για το        Βέλγιο προκειμένου να  παρουσιαστεί φυσικά και στην εκεί έκθεση του     Κομένιου.
Το σχολείο προσέφερε στο σχολείο υποδοχής DE BOSMIER  μια αναμνηστική πλακέτα της συνεργασίας μας με το αντίγραφο του αρχαίου σήματος της Χίου, στο δήμαρχο του BALEN αναμνηστικά δώρα από τους δημάρχους Χίου και Ομηρούπολης, γκραβούρες και παραδοσιακά προϊόντα του νησιού στον πρόεδρο του συλλόγου γονέων, στον παιδαγωγικό σύμβουλο, και στον επιθεωρητή εκπαίδευσης.
            Δυσκολίες γραφειοκρατικές δεν είχαμε, ωστόσο φρονούμε ότι η εκταμίευση των χρημάτων που αφορούν στα λειτουργικά κόστη, καλό θα είναι να γίνεται ενωρίτερα, μιας και όλα τα υλικά των εργασιών που εκπονήθηκαν ή οι αγορές μηχανημάτων (πολυμηχάνημα) επικουρικών του έργου του προγράμματος προσωρινά επιβαρύνουν τη σχολική επιτροπή μέχρι να εκταμιευτούν τα υπόλοιπα χρήματα.
Φθάσαμε την Παρασκευή 27-4-07.Στην προγραμματικού χαρακτήρα σύσκεψη αναφερθήκαμε στο τι έχουμε κάνει ο καθένας στον τομέα του και στο τι πρέπει να προγραμματιστεί στο   νέο έτος που θα διανύσουμε. Δόθηκε έμφαση από τη δική μας αντιπροσωπεία στο περιεχόμενο των δράσεων ώστε να έχουμε παιδαγωγικά αποτελέσματα κυρίως και όχι μόνο λειτουργικά που θα πληρούν τυπικά τις προγραμματικές συμβάσεις του κάθε εταίρου. Παρουσιάστηκαν οι εργασίες του κάθε εμπλεκόμενου σχολείου και οι δάσκαλοι των αντίστοιχων τάξεων μίλησαν για τον τρόπο που εργάστηκαν και το μήνυμα που μεταφέρουν από τις τάξεις και τα σχολεία τους. Οι εργασίες όλων εκτέθηκαν σε μια ειδική αίθουσα ώστε με λεπτομέρεια να μελετηθούν. Τη Δευτέρα 30/4/07 επισκεφθήκαμε το σχολείο DE BOSMIER μπήκαμε στις τάξεις, δώσαμε την αλληλογραφία των παιδιών και όλα τα σχετικά, περιηγηθήκαμε στους χώρους. Έγινε συνάντηση με τo Δ/ντη και τους άλλους εκπαιδευτικούς του σχολείου και συζήτηση πάνω στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους.  Παρακολουθήσαμε  εκδήλωση προς τιμή μας και το βράδυ παρατέθηκε γεύμα όπου συναντήσαμε τους  υπεύθυνους  εκπαίδευσης της περιοχής και έγινε εκτενέστερη ανάλυση του εκπ/κου συστήματος του Βελγίου .
                   
Η πιο ουσιαστική και πάλι διαφορά στα εκπαιδευτικά συστήματα ήταν αυτή σε επίπεδο χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και άρα εφοδίων. Το Βελγικό σύστημα  εκπαίδευσης κατά 80%  μοιάζει με το δικό μας.  Η κάθε σχολική τάξη διέθετε έναν ή δυο Η/Υ,  έναν ανακλαστικό προβολέα με την οθόνη προβολής, βιβλιοθήκη με τα βιβλία της τάξης σχολικά και λογοτεχνικά, ερμάρια με φακέλους των παιδιών από τις εργασίες τους. Υπήρχαν δύο αίθουσες Η/Υ εκ των οποίων η μία χρησιμοποιούνταν και το απόγευμα για ενήλικες. Σημαντικό ήταν η πρόβλεψη για τα παιδιά άλλων θρησκευμάτων ή κοσμοθεωριών τα οποία σε ειδική αίθουσα στις αντίστοιχες ώρες του Θρησκευτικού μαθήματος  διδάσκονταν μαθήματα με στόχο την ανεκτικότητα και την κοινωνική αποδοχή. Το σχολείο διέθετε εκτός από την καθαρίστρια και έναν τεχνίτη για όλες τις δουλειές που τον πλήρωνε ο δήμος και εκτός των άλλων είχε και το καθήκον να κάνει κατασκευές και για τις ανάγκες κάθε τάξης. Υπήρχε κλειστό γυμναστήριο δίπλα στο σχολείο που για τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων μας παραμένει όνειρο θερινής νυκτός. Οι μέθοδοι που παρακολουθήσαμε ήταν πάνω κάτω οι ίδιες με αυτές που εφαρμόζουμε και στην Ελλάδα.  Τα βιβλία τους στα Μαθηματικά ήταν στην ύλη όπως τα δικά μας πριν την αλλαγή τους με  μεγαλύτερη εστίαση στη μαθηματική σκέψη. Η κατανομή της ύλης ήταν οριοθετημένη χωρίς να υπάρχει το ανακάτεμα που υπάρχει στα δικά μας νέα βιβλία . Στην ερώτηση αν υπάρχει σκέψη να αλλάξουν την κατανομή συμπεριλαμβάνοντας αριθμούς ανώτερων μονάδων τάξεων σε  κατώτερες τάξεις,  οι δάσκαλοι απήντησαν ότι δεν το κρίνουν ωφέλιμο και σκόπιμο. Υπάρχει ο θεσμός του βοηθού δασκάλου  που ανάλογα με το ποιος τον χρειάζεται μπαίνει στις αντίστοιχες τάξεις και βοηθά μαζί με το δάσκαλο.
Οι εργασιακές τους σχέσεις προς το παρόν μοιάζουν με δικές μας, με την τάση να αυξήσουν κι εδώ δυστυχώς τα όρια συνταξιοδότησης, όπως έχει γίνει και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Να σημειωθεί ότι στους περισσότερους εταίρους έχουν φθάσει στα 65 έτη με ό,τι αυτό σημαίνει για έναν εκπαιδευτικό. Οι μισθοί τους είναι κατά 30%-40% μεγαλύτεροι από τους δικούς μας. Υπάρχει σύστημα αξιολόγησης με εμπλεκόμενους τον παιδαγωγικό σύμβουλο, τον επιθεωρητή εκπαίδευσης και τον υπεύθυνο εκπαίδευσης του δήμου, με έντονα τα διοικητικά χαρακτηριστικά στην επίλυση παιδαγωγικών προβλημάτων, έχοντας σ’ αυτό αρκετές ομοιότητες με το αγγλοσαξωνικό μοντέλο. Σαφής είναι η τάση κατηγοριοποίησης των σχολείων στη βάση της αξιολόγησης με προβληματισμό αν πρέπει να κλείνουν ή όχι τα «μη προσοντούχα» σχολεία κατά τα αγγλικά πρότυπα και τα κριτήρια της αγοράς που ολοένα και περισσότερο συνυφαίνονται με τη λογική της ΕΕ για τα εκπαιδευτικά συστήματα.
Στο σχολικό Πρόγραμμα βρίσκονται ενσωματωμένες δράσεις διαθεματικής προσέγγισης και άλλων δράσεων αλλά το βάρος με βάση τη διάταξη των μαθημάτων βρίσκεται στη διεπιστημονικότητα, με διακριτά μαθήματα και αρωγό όπου χρειάζεται τη διαθεματικότητα. Το σχολείο είχε ωράριο λειτουργίας 9πμ-4μμ συμπεριλαμβανόμενου κι ενός μικρού γεύματος που έφερναν τα παιδιά από το σπίτι και το έτρωγαν σε διαμορφωμένη αίθουσα τραπεζαρία. Κλείνοντας , τα εκπαιδευτικά αιτούμενα απαιτούν χρηματοδοτήσεις πρώτης προτεραιότητας και φιλοσοφία της εκπαίδευσης με βάση την ελληνική πραγματικότητα και τη δημιουργία ολόπλευρα αναπτυγμένων προσωπικοτήτων ικανών να ερμηνεύουν αλλά και να αλλάζουν προς το καλύτερο τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Ο υπεύθυνος φορέας εκπαιδευτικής πολιτικής πρέπει να είναι η πολιτεία με τους θεσμούς της, και όπου εμπλέκεται η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνεται με τους αντίστοιχους πόρους και να μην αφορά στις εργασιακές σχέσεις. Τα εκπαιδευτικά μας προβλήματα είναι πρωτίστως προβλήματα κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Αυτό το περιεχόμενο καθορίζει και την κατεύθυνση αλλά και τη μεθοδολογία. Το απολύτως βέβαιο είναι: Όποιο κοινωνικοπολιτικό σύστημα και να ενστερνίζεται κάποιος αν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις τότε όλα τα υπόλοιπα χωλαίνουν. Και η υλικοτεχνική υποδομή και η επιμόρφωση και η εκπαιδευτική έρευνα και όλα. Κοινή διαπίστωση ήταν το γεγονός ότι διαθέτουμε στην Ελλάδα πολύ αξιόλογους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους συναδέλφους τους του εξωτερικού. Το γεγονός κατά τη γνώμη μας ότι δεν υπολειπόμαστε των εταίρων μας δεν αναιρεί την αναγκαιότητα της ανταλλαγής εμπειριών, τη δυνατότητα να μαθαίνει διαρκώς ο ένας από τον άλλον και τέτοιες εκπαιδευτικές συναντήσεις συμβάλλουν στο έπακρον. Θα πρέπει επομένως για άλλη μια φορά να σημειωθεί ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης που για αυτές τις χώρες φαίνεται ότι αποτελεί επένδυση στο μέλλον. Το ερώτημα είναι , αν και για μας ισχύει αυτό. (Η παραπάνω εκτίμηση επαναλαμβάνεται αφού επιβεβαιώθηκε και από την επίσκεψη στο Βέλγιο)
Η συνεργασία με τις άλλες χώρες θα συνεχιστεί σε επίπεδο παραμέτρων των προγραμματικών συμφωνιών. Συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια ιστορία από τα παιδιά με βάση το νερό, σε παραμυθική μορφή, να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και να βρίσκεται σε όλους τους δικτυακούς τόπους των σχολείων. Το νέο έτος θα ασχοληθούμε με το νερό και την πολιτισμική κουλτούρα γύρω από αυτό συγκεκριμενοποιώντας κάθε χώρα τις επί μέρους δράσεις της. Ορίστηκαν επίσης οι ημερομηνίες επισκέψεων σε Εσθονία και Κύπρο.Με την επιστροφή μας έγινε ενημέρωση και παρουσίαση των όσων διαδραματίστηκαν στο Βέλγιο στους συναδέλφους του σχολείου, ορίστηκε ημερομηνία με το πέρας του σχολικού έτους να παρουσιαστούν οι δράσεις του προγράμματος μαζί με τις άλλες σχολικές εκδηλώσεις και δόθηκε δελτίο τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Υπάρχει η βούληση να συνεχιστεί το πρόγραμμα και στο επόμενο έτος, αυτό φυσικά συναρτάται και με την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς του κάθε εταίρου μας και φυσικά και ημών για τη συνέχιση του προγράμματος.  
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ


Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ

Το ιστολόγιο καινούριο σχετικά και είναι λογικό αφού περνά στη δική μας ευθύνη να γίνονται και λάθη και τα νέα μας να φάινονται φρέσκα αλλά να αφορούν πιο παλιές περιόδους. Στην προηγούμενη ιστοσελίδα μας πηγαίναμε καλά αλλά "κρεμαστήκαμε " ξαφνικά αφενός και αφετέρου οι πρωτόλειες γνώσεις μας δεν βοηθούσαν για να τη διαχειριζόμαστε μόνοι μας Σιγά σιγά θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε το βηματισμό μας με αρωγό την επιείκειά σας.
Ευχαριστούμε  το Νέστορα Ξυλά πληροφορικάριο του ΕΜΠ και συνάδελφο εκπαιδευτικό για την αμέριστη βοήθειά του κι ελπίζουμε να μπορέσουμε να κολυμπήσουμε σιγά σιγά.
Μάρκος Σκούφαλος

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ ΜΕΣΩ ΚΟΜΕΝΙΟΥ 2005-2008

ΘΕΜΑ: Aναφορά σχετικά με την επίσκεψη στην Εσθονία στα πλαίσια του  προγράμματος «SOKRATES/COMENIUS 1”.

  1. Για τη δράση του προγράμματος ενημερωθήκαμε τόσο από άλλα σχολεία που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα , όσο και από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας Λάρδα Στυλιανή (ειδικότητα Αγγλικός) η οποία ανέλαβε και ως συντονίστρια εκ μέρους του προγράμματος. Εκτός των άλλων ήδη εκπονούμε για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα και έχουμε πλέον μια σχετική εμπειρία.
  2. Στην αρχή υπήρξε συνεργασία με τους άλλους εταίρους μέσω του διαδικτύου και αλληλογραφία μεταξύ των παιδιών με στόχο την αλληλογνωριμία. Μετά ορίστηκε προπαρασκευαστική συνάντηση στη Χίο στο διάστημα 8/1/2005-12/1/2005. Στη διάρκεια της επίσκεψης των εταίρων μας στο νησί έγινε δυνατή η εμπλοκή στο πρόγραμμα , του Δήμου Χίου, της Νομαρχίας, του συλλόγου γονέων του σχολείου μας, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το Ροταριανό σύλλογο. Τους προσφέρθηκαν δείπνα, ατομικά δώρα και αναμνηστικά του νησιού, φυλλάδια περιβαλλοντικής ενημέρωσης, CD τοπικού περιεχομένου.
Έγιναν τρεις συσκέψεις στις οποίες καθορίστηκαν οι αιτήσεις που θα γίνουν στις αντίστοιχες χώρες για ένταξη στο πρόγραμμα καθώς και οι δράσεις που θα γίνουν μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα και οι οποίες αναφέρονται μία προς μία στις αιτήσεις. Σ’ όλο αυτό το διάστημα οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί φορείς αποτελούν αρωγούς του προγράμματος.
Η προετοιμασία της επίσκεψης αφορούσε στο γεγονός της εμπλοκής των τάξεων στην όλη διαδικασία για τη μετάβαση στην Εσθονία. Πολλά παιδιά του σχολείου αλληλογραφούσαν με το αντίστοιχο σχολείο. Έτσι έδωσαν φωτογραφίες τους και γράμματα, δωράκια από ζωγραφιές που έφτιαξαν τα ίδια, διάφορα μηνύματα. Κάθε τάξη δούλεψε συμπληρώνοντας τα ημερολόγια με τις «Μασκότ» που είχαμε φέρει από τη Φινλανδία, με ανταλλαγή στην Ισπανία και στο Βέλγιο.
            Η δουλειά όλων των τάξεων στο διάστημα από 12/9/2007 μέχρι και την αναχώρησή μας συγκεντρώθηκε σε φωτογραφίες, ζωγραφιές και            κείμενα. Με βάση αυτά κάθε τάξη έκανε μια ομαδική εργασία είτε             χειροτεχνίας, είτε σε CD, είτε σε ντοσιέ με έντυπο και φωτογραφικό υλικό.         Όλα τα παραπάνω έργα των παιδιών,  αποτελούσαν το συνοδευτικό υλικό των εκπαιδευτικών στο ταξίδι τους για την Εσθονία, προκειμένου να  παρουσιαστεί φυσικά και στην εκεί έκθεση του        Κομένιου.
Το σχολείο προσέφερε στο σχολείο υποδοχής KALMETU SCHOOL  μια αναμνηστική πλακέτα της συνεργασίας μας με το ασημένιο αντίγραφο του Ομήρου καθήμενου από αρχαία αναπαράσταση, στον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος του VIIRATSI αναμνηστικά δώρα από το δήμαρχο Χίου, στους δασκάλους γκραβούρες και παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.
            Δυσκολίες γραφειοκρατικές δεν είχαμε, ωστόσο φρονούμε ότι η εκταμίευση των χρημάτων που αφορούν στα λειτουργικά κόστη, καλό θα είναι να γίνεται νωρίτερα, μιας και όλα τα υλικά των εργασιών που εκπονήθηκαν ή οι αγορές μηχανημάτων  επικουρικών του έργου του προγράμματος, προσωρινά επιβαρύνουν τη σχολική επιτροπή μέχρι να εκταμιευτούν τα υπόλοιπα χρήματα.
Επίσης έχουν καθυστερήσει-λόγω εκλογών – και τα χρήματα της τρίτης σύμβασης με αποτέλεσμα το ταξίδι να γίνει κατά το ήμισυ με ίδιους πόρους των συμμετεχόντων συναδέλφων.
  1. Φθάσαμε την Πέμπτη το βράδυ 11-10-07.Στην προγραμματικού χαρακτήρα σύσκεψη την επομένη αναφερθήκαμε στο τι έχουμε κάνει ο καθένας στον τομέα του και στο τι πρέπει να προγραμματιστεί στο   νέο έτος που θα διανύσουμε. Δόθηκε έμφαση από τη δική μας αντιπροσωπεία στο περιεχόμενο των δράσεων ώστε να έχουμε παιδαγωγικά αποτελέσματα κυρίως και όχι μόνο λειτουργικά που θα πληρούν τυπικά τις προγραμματικές συμβάσεις του κάθε εταίρου. Παρουσιάστηκαν οι εργασίες του κάθε εμπλεκόμενου σχολείου και οι δάσκαλοι των αντίστοιχων τάξεων μίλησαν για τον τρόπο που εργάστηκαν και το μήνυμα που μεταφέρουν από τις τάξεις και τα σχολεία τους. Οι εργασίες όλων εκτέθηκαν σε μια ειδική αίθουσα ώστε με λεπτομέρεια να μελετηθούν. Επειδή βαδίζουμε στο τρίτο έτος και θα δημιουργηθεί ένας συλλογικός τόμος με  μύθο εικονογραφημένο από τα παιδιά όλων των εμπλεκόμενων χωρών, κατόπιν αντίστοιχων «διαγωνισμών» στα σχολεία, καθορίστηκαν οι ημερομηνίες σε αυστηρά πλαίσια ώστε στην Κύπρο να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.
Μας απασχόλησε το ζήτημα της συνέχισης του προγράμματος αφού πλέον έχει ενταχθεί στη διά βίου μάθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως αυτό αφορά στις πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων των εταίρων που είναι διαφοροποιημένες ως προς τη διάρκεια. Τα θετικότατα αποτελέσματα, η αγαστή συνεργασία μεταξύ των σχολείων του προγράμματος θεωρούμε ότι επιβάλλουν αλλαγές σε μια τέτοια κατεύθυνση που είναι επωφελής για όλους με άμεση φυσικά προοπτική και τη διεύρυνση των εταίρων μας.
Μετά τα παραπάνω περάσαμε στις αίθουσες και παρακολουθήσαμε διάφορα μαθήματα και είδαμε τους χώρους του σχολείου. Το Σαββατοκύριακο ξεναγηθήκαμε σε ένα ΚΠΕ στην περιοχή των Βάλτων και σε μουσεία της περιοχής.
Τη Δευτέρα 15/10/07 επισκεφθήκαμε ξανά το σχολείο KALMETU μπήκαμε στις τάξεις, δώσαμε την αλληλογραφία των παιδιών και όλα τα σχετικά, περιηγηθήκαμε στους χώρους. Έγινε συνάντηση με τo Δ/ντη και τους άλλους εκπαιδευτικούς του σχολείου και συζήτηση πάνω στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους.  Παρακολουθήσαμε  εκδήλωση προς τιμή μας και το βράδυ η συνάντηση με όλους τους εταίρους, έληξε με ένα παραδοσιακό Εσθονικό γλέντι με παραδοσιακή μουσική και χορούς που ανέδειξαν μέσα σε ένα συγκινητικό  κλίμα πάνω απ’ όλα τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών που πάντα βρίσκουν τον κοινό τόπο συνεύρεσης και συνεννόησης, τόσο στα εκπαιδευτικά όσο και στα γενικότερα προβλήματα.

                   
  1. Επρόκειτο για ένα ιστορικό σχολείο με μεγάλη παράδοση στα πνευματικά δρώμενα της χώρας. Ανήκε στα 9/χρονα βασικά σχολεία που μαζί με τα 12/χρονα βασικά σχολεία των μεγαλύτερων πόλεων αποτελούν τον κορμό της εκπαιδευτικής πολιτικής της Εσθονίας προς το παρόν, τύπος που παρέπεμπε στο Σοβιετικό εκπαιδευτικό μοντέλο που προκάλεσε το «Σπούτνικ σοκ», την κατάκτηση του διαστήματος από την ΕΣΣΔ. Μετά ακολουθούν τα γυμνάσια , τα γυμνάσια ενηλίκων και ειδικά σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τέλος υπάρχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ιδιωτικά σχολεία προς το παρόν είναι πολύ λίγα, στην περιοχή που ήμαστε ένα μόνο γεγονός που παραπέμπει στην καλή  κατάσταση που διατηρεί μέχρι τώρα η δημόσια εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα του σχολείου ξεκινούσε στις 8.30 και τελείωνε για όλο το σχολείο στις 15.15
Διέθετε κλειστό γυμναστήριο, αίθουσες συσκέψεων, χειροτεχνιών, Βιβλιοθήκη με βιβλιοθηκάριο , αίθουσα Η/Υ, Αγγλικών και μουσικής. Υπήρχε μόνιμος μουσικός για όλες τις τάξεις, χοροδιδάσκαλος και δάσκαλος εικαστικών.
Τα μαγειρεία του σχολείου καθημερινά ετοίμαζαν για τους 150 μαθητές ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα δωρεάν. Όλες οι ειδικότητες ήταν αποκλειστικής απασχόλησης στο σχολείο χωρίς να περιοδεύουν σε δύο και τρία σχολεία.
Η χρηματοδότηση των σχολείων κατά 60% αφορά τοπικές φορολογίες, ένα 20%  φόροι από ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται οικονομικά στην περιοχή και τα υπόλοιπα το κράτος από την φορολογία των πολιτών που ανέρχεται σε παρακράτηση από το μισθό του κάθε πολίτη της τάξης του 22%.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό προσλαμβάνεται από το Δ/ντη του σχολείου κατόπιν συνεντεύξεως και αφού έχει προηγηθεί αγγελία στις εφημερίδες. Με τον ίδιο τρόπο απολύεται εάν δε θεωρηθεί κατάλληλος για διάφορους λόγους. Ο δ/ντης έχει τη ευθύνη του management και ο βοηθός του έχει ευθύνη το προσωπικό και τα παιδαγωγικά ζητήματα. ¨Όλα βέβαια τελούν υπό την εποπτεία του Δ/ντη. Οι μισθοί βρίσκονται στο 1/3 των δικών μας.
Οι Εσθονοί  συνάδελφοι, αξιέπαινοι σε όλα,   κατέβαλλαν φιλότιμες και εγκάρδιες προσπάθειες για να μας προσφέρουν μια άριστη φιλοξενία γεγονός που το πέτυχαν στο έπακρον.
Μοναδικό μειονέκτημα- που αφορά πολιτισμική παρατήρηση- η αίσθηση της προσπάθειας  των επίσημων αρχών, όχι των εκπαιδευτικών, να προσάψουν όλα τα κακά της χώρας τους στη Σοβιετική περίοδο και να δικαιώσουν τις επιλογές των ιθυνόντων της χώρας τους στη συνεργασία τους με τους Ναζί, παραπέμποντας έτσι σε  ένα πνεύμα εθνικισμού ανάμεικτου με το ρεβανσισμό για τους συμπολίτες τους, που είχαν ή έχουν άλλες πολιτικές ή ιστορικές απόψεις ή ανήκουν στους Ρωσόφωνους και ρωσικής καταγωγής  Εσθονούς .

  1. Υπεύθυνος φορέας του εκπαιδευτικού σχεδιασμού είναι το δημόσιο, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στα αναλυτικά προγράμματα. Η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να εμπλέκεται στους πόρους που μετακυλίονται στους πολίτες. Η αίσθησή μας είναι ότι διατηρούν τον κεντρικό σχεδιασμό που οδηγεί σε ενιαία εκπαίδευση και όχι πολυδιάσπαση. Στην περιοχή που ήμαστε-6η κατά σειρά πόλη της χώρας- οι επιζήμιες θεωρίες περί σύνδεσης αγοράς και εκπαίδευσης φαίνεται να μην τους αγγίζουν.
  2. Η συνεργασία με τις άλλες χώρες θα συνεχιστεί σε επίπεδο παραμέτρων των προγραμματικών συμφωνιών. Συμφωνήθηκε, όπως αναφέρθηκε ήδη, να δημιουργηθεί μια ιστορία από τα παιδιά με βάση το νερό, σε παραμυθική μορφή, να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και να βρίσκεται σε όλους τους δικτυακούς τόπους των σχολείων. Το τρέχον έτος θα ασχοληθούμε με το νερό και την πολιτισμική κουλτούρα γύρω από αυτό συγκεκριμενοποιώντας κάθε χώρα τις επί μέρους δράσεις της. Ορίστηκαν επίσης οι ημερομηνίες επισκέψεων στην Κύπρο. Με την επιστροφή μας έγινε ενημέρωση και παρουσίαση των όσων διαδραματίστηκαν στην Εσθονία στους συναδέλφους του σχολείου, ορίστηκε ημερομηνία με το πέρας του σχολικού έτους να παρουσιαστούν οι δράσεις του προγράμματος μαζί με τις άλλες σχολικές εκδηλώσεις, δραματοποίηση του μύθου- πρόκειται για δημοτικό τραγούδι- και δόθηκε δελτίο τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Υπάρχει η βούληση να συνεχιστεί το πρόγραμμα και στο επόμενο έτος, αυτό φυσικά συναρτάται και με την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς του κάθε εταίρου μας και φυσικά και ημών για τη συνέχιση του προγράμματος.
  3. Τέλος κρίνεται απαραίτητο η συσσώρευση εμπειρίας από αυτού του είδους το πρόγραμμα πανελλαδικά, να αποτελέσει μια ημερίδα ή ακόμα και διημερίδα υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ ώστε να  γίνει μια συζήτηση που αφορά ζητήματα θεωρίας και πράξης από εκπαιδευτικούς που ζουν και βιώνουν τα προβλήματα.   


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
                                                  ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ