Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Είναι γεγονός ότι στα εκπαιδευτικά μας δρώμενα γίνεται συνεχώς λόγος για το "ηλεκτρονικό σχολείο". Η Πολιτεία μάλιστα ανεξαρτήτως κυβερνητικών ταγών, χρησιμοποιεί κατακλυσμιαία μια τέτοια λογική!
Να όμως που υπάρχει αντίλογος, που δεν εκπορεύεται μόνο από την εκπαιδευτική πράξη , αλλά και ερευνητικά.

Η γνώση αποτυπώνεται όταν γράφουμε και όχι όταν πληκτρολογούμε
Καλύτερα και τα παραδοσιακά τεστ απομνημόνευσης, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες
Οι μαθητές και οι ενήλικοι που γράφουν με το χέρι τους, αντί να πληκτρολογούν σε ένα υπολογιστή, μαθαίνουν καλύτερα. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους διαβάζουν από ένα βιβλίο, αντί από μια οθόνη, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να αναδείξει τη σημασία των παραδοσιακών μεθόδων μάθησης, που τείνουν να εκλείψουν στη σύγχρονη κοινωνία λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων.
    Εξάλλου μια δεύτερη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι οι μαθητές που μετά το διάβασμα, καλούνται να δώσουν τεστ απομνημόνευσης σε σχέση με αυτά που διάβασαν, θυμούνται περισσότερα πράγματα και έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όσους διαβάζουν ξανά και ξανά το ίδιο μάθημα ή με όσους φτιάχνουν αναλυτικά διαγράμματα για να θυμούνται τι διάβασαν πριν.

    Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια Αν Μάνγκεν του πανεπιστημίου Στάβανγκερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Advances in Haptics", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", έκαναν πειράματα με δύο ομάδες εθελοντών, οι οποίοι κλήθηκαν να μάθουν να γράφουν σε μια γλώσσα με άγνωστο αλφάβητο, η οποία περιλάμβανε 20 γράμματα. Η μια ομάδα έπρεπε να μάθει να γράφει με το χέρι διαβάζοντας από βιβλίο και η άλλη με πληκτρολόγιο υπολογιστή διαβάζοντας από οθόνη.

    Μετά από ενάμιση μήνα, τα σχετικά τεστ έδειξαν ότι όσοι είχαν μάθει με τον παλιό καλό τρόπο να διαβάζουν και να γράφουν, δηλαδή με το βιβλίο και το χέρι τους, τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με όσους έμαθαν στον υπολογιστή. Μεταξύ άλλων, ο συγκριτικός έλεγχος του εγκεφάλου έδειξε ότι η πρώτη ομάδα (η "παραδοσιακή") εμφάνιζε ενεργοποίηση της περιοχής του Μπροκά, ενώ η δεύτερη (η "μοντέρνα") ελάχιστη ή καθόλου.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως το γράψιμο με στυλό και η ανάγνωση από βιβλίο εντυπώνουν καλύτερα τη γνώση στο νου των ανθρώπων σε σχέση με το γράψιμο με πληκτρολόγιο και την ανάγνωση από οθόνη. Όπως επισημαίνουν, η παραδοσιακή γραφή και ανάγνωση ενεργοποιούν περισσότερο τις αισθήσεις μας και προσφέρουν εντονότερα σήματα ανάδρασης από τους μύες και τα άκρα των δακτύλων μας (σε σχέση με την επαφή των χεριών με το πληκτρολόγιο), με συνέπεια η παλιά καλή μέθοδος να ενισχύει πιο αποτελεσματικά τον εγκεφαλικό μηχανισμό μάθησης. Παράλληλα, επειδή απαιτείται περισσότερος χρόνος και νοητική προσπάθεια για να γράψει κανείς με το χέρι, αυτό βοηθά στην εντύπωση της μνήμης.

    Η δεύτερη έρευνα, υπό τον δρα Τζέφρι Κάρπικε του πανεπιστημίου Περντιού των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" και την "Τέλεγκραφ", κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας στη τάξη, που περιλαμβάνουν την απομνημόνευση χρονολογιών και κλίσεων ανωμάλων ρημάτων, είναι καλύτερες στο να αποτυπώνουν τις γνώσεις στο νου των μαθητών, σε σχέση με άλλες πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους που αποφεύγουν την απομνημόνευση.

    Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι όσοι μαθητές καλούνται να απαριθμήσουν, να απαγγείλουν κλπ. τα μαθήματά τους λίγο μετά την ανάγνωσή τους, τα θυμούνται μετά καλύτερα (βραχυπρόθεσμη μνήμη), σε σχέση με όσους απλώς τα έχουν διαβάσει πολλές φορές. Αυτή η διαδικασία φαίνεται να αποτυπώνει τα δεδομένα καλύτερα στην μνήμη, από όπου ανακαλούνται αργότερα με μεγαλύτερη ευκολία, ακόμα και μετά το πέρασμα αρκετού χρόνου (μακροπρόθεσμη μνήμη). Σε αυτό το πλαίσιο, τα συχνά προφορικά ή γραπτά τεστ (άλλος ένας παραδοσιακός "φόβος και τρόμος" των μαθητών) φαίνεται να βελτιώνουν την μάθηση.

   

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/content/early/2011/01/19/science.1199327

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΚΡΙΕΣ -CARNIVAL

ΓΕΝΙΚΩΣ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΞΕΦΑΝΤΩΝΟΥΝ....Η ΚΡΙΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΠΙΣΗΣ
EVERYBODY ARE HAVING FUN...THE CRISIS EXISTS, BUT THE LIFE IS SWEET TOO ESPECIALLY FOR THE KIDS.













Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ






ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΤΟΥ 11ου ΔΗΜ.  ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
στο ISTITUTO COMPRENSIVO “ D. RUBINO” στο  ΤΡΑΠΑΝΙ , ΣΙΚΕΛΙΑ
                              07/02/2011 – 12/02/2011

Μια ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας επισκέφτηκε το σχολείο  D. RUBINO” στην περιοχή Τράπανι της Σικελίας στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS με τον τίτλο « Lets share our culture», από 07/02/2011 έως 12/02/2011.
Το σχολείο “D. RUBINO” φιλοξενεί μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου και στεγάζεται σε πέντε διαφορετικά κτίρια .  Εμείς επισκεφτήκαμε τα τρία από αυτά όπου στεγάζονται τα τρία δημοτικά σχολεία.
Πρόγραμμα επίσκεψης:
Δευτέρα 07/02
-Άφιξη στο αεροδρόμιο του Παλέρμο όπου συναντήσαμε τους εκπαιδευτικούς της Εσθονίας και της Τσεχίας .Μας υποδέχτηκαν δύο εκπαιδευτικοί του D.RUBINO και μεταφερθήκαμε στο ξενοδοχείο στο Τράπανι.
Τρίτη 08/02
-Επίσκεψη στο μουσείο “Pepoli” , όπου φιλοξενούνται γλυπτά από ναούς και μοναστήρια της περιοχής, πίνακες ζωγραφικής , αντικείμενα(κυρίως λατρευτικά)  κατασκευασμένα από κοράλλια και κοχύλια και τμήματα από δάπεδα αρχοντικών.
- Επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της πόλης
- Συνάντηση με το διευθυντή και άλλους εκπαιδευτικούς του σχολείου και δείπνο.
Τετάρτη 09/02
-Άφιξη στο κεντρικό κτίριο του σχολείου στο χωριό Fulgatore.
-Συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου και πρώτη συνάντηση για το πρόγραμμα κατά την οποία συζητήσαμε για την πρόοδο του προγράμματος , ανταλλάξαμε τα γράμματα των μαθητών καθώς και τα ημερολόγια με τις παραδοσιακές κούκλες που τα συνοδεύουν. Η ελληνική αποστολή παρέδωσε τη συνέχεια του μύθου και την εικονογράφηση του  στην αποστολή της Εσθονίας  για να τον συνεχίσουν οι μαθητές του  Kalmetu pohikool.
- Επίσκεψη σε τάξεις .
-Επίσκεψη σε σχολή ταπητουργίας για ενήλικες. Οι μαθητές μας έδειξαν πώς υφαίνουν στους αργαλειούς και μας πρόσφεραν τοπικά εδέσματα.
-Επίσκεψη σε δεύτερο σχολικό κτίριο , όπου οι μαθητές είχαν διοργανώσει  υποδοχή με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς
-Επίσκεψη σε ναό δωρικού ρυθμού,  χτισμένο από Αθηναίους αποίκους στην περιοχή Segesta.
-Επίσκεψη σε οινοποιείο και στη συνέχεια ξενάγηση στην πόλη Salemi, μεσαιωνική πόλη, χτισμένη σε λόφο . ξεναγηθήκαμε στο κάστρο, στο μουσείο και σε εκκλησίες της πόλης.
-Επιστροφή στο ξενοδοχείο και δείπνο.
Πέμπτη 10/02
-Επίσκεψη σε τρίτο σχολικό κτίριο στο χωριό Napola. Επισκεφτήκαμε τάξεις ,συζητήσαμε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και πήραμε απαντήσεις σε θέματα που αφορούσαν στην τάξη ή στην ειδικότητα του κάθε επισκέπτη εκπαιδευτικού. Η αποστολή μας κέρασε τους μαθητές όλων των τάξεων χιώτικη μαστίχα , μίλησε για το νησί μας και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών που αφορούσαν κυρίως στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
-Επιστροφή στο κεντρικό κτίριο.
-Δεύτερη συνάντηση για το πρόγραμμα. Σε αυτή τη συνάντηση προγραμματίσαμε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν μέχρι την επόμενη συνάντηση στην Ολλανδία. Συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών για να παρακολουθήσουμε τα DVDs με τους δραματοποιημένους μύθους που κάθε σχολείο είχε ετοιμάσει. Ανταλλάξαμε τα DVDs έτσι ώστε οι μαθητές όλων των σχολείων να τα παρακολουθήσουν. Εμείς είχαμε δραματοποιήσει ένα από τους μύθους που είχε συγκεντρώσει και εκδώσει ο Χιώτης ζωγράφος και συγγραφέας Νίκος Γιαλούρης και προσφέραμε σε κάθε αντιπροσωπεία ένα αντίγραφο της συλλογής στην Αγγλική γλώσσα.
-Μετάβαση στην πρωτεύουσα της Σικελίας, Παλέρμο και ξενάγηση.
-Επιστροφή στο Τράπανι και δείπνο.
Παρασκευή 11/02
-Επίσκεψη στο μεσαιωνικό καστροχώρι  Erice (από το αρχαίο ελληνικό «έριξ» ) και συνάντηση με την υπεύθυνη παιδείας του δήμου. Ξενάγηση στο κάστρο και τους ναούς του χωριού.
-Δείπνο στο κεντρικό κτίριο του σχολείου . Παρακολουθήσαμε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια  από μέλη του συλλόγου της περιοχής , ο διευθυντής του σχολείου μας πρόσφερε  αναμνηστικά δώρα και η δική μας αντιπροσωπεία πρόσφερε αναμνηστική ευχαριστήρια πλακέτα και χιακά εδέσματα για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος και η υπεύθυνη παιδείας του Τράπανι και ο δήμαρχος του Έριτσε.
Σάββατο 12/02
-Αναχώρηση από Τράπανι και άφιξη στη Ρώμη μέσω Παλέρμο.
Κυριακή 13/02
-Αναχώρηση από Ρώμη και άφιξη στη Χίο μέσω Αθήνας.
                                                                                    ΧΙΟΣ 23/02/2011
 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μάρκος Σκούφαλος                                 Στυλιανή- Αγγελική Λάρδα