Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ 2009 11TH PRIMARY SCHOOL OF CHIOS GREECE- ASTIKI SCHOLI EUROPEAN SCHOOLS CONFERENCE


11Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΙΟΥ- ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10 Απρίλη 2009 η ημερίδα που οργάνωσε το σχολείο μας με πέντε σχολεία της Ευρώπης και συγκεκριμένα με το GBS de Bosmier από το Βέλγιο, το Kalmetu Pohikool από την Εσθονία, το CEIP Vista Allegre από την Ισπανία, το Juanthtaan Koulu από τη Φινλανδία και  το TOVAROSI OVODA   της Ουγγαρίας .
Η ημερίδα είχε θέμα την παρουσίαση των εκπαιδευτικών συστημάτων των αντίστοιχων χωρών, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς.
Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου Παντελής Στεφάνου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Χίου Ισίδωρος Αμέντας, οι Προϊστάμενοι Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Παπαδόπουλος Κώστας και Καλογεράκης Παύλος αντίστοιχα, και πλήθος γονέων και εκπαιδευτικών.
Οι παρουσιάσεις έγιναν σε Power Point και υπήρχε σε διπλή μορφή, στην Αγγλική και στην Ελληνική.
Τη μετάφραση είχε κάνει για τις ανάγκες της ημερίδας η εκπαιδευτικός Αγγλικής του σχολείου μας Στέλλα –Αγγελική Λάρδα, η οποία και εκτελούσε χρέη διερμηνέα  άψογα κατά τη διάρκεια της ημερίδας, επωμιζόμενη ένα σοβαρό καθήκον.
Κατά την παραμονή τους οι ξένες αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν για δύο μέρες το σχολείο και τις τάξεις του , παρακολούθησαν την τελετή λήξης των μαθημάτων πριν το Πάσχα με παραδοσιακή παράσταση του Καραγκιόζη από τους συναδέλφους Αντώνη Γκιούλη και Γαρρή Γιώργο, που υπηρετεί και στο σχολείο, άκουσαν τραγούδια στα ελληνικά και Αγγλικά από τα παιδιά όλων των τάξεων και τους δόθηκαν δώρα κατασκευασμένα από τα ίδια τα παιδιά.
Πραγματοποίησαν επίσης συναντήσεις με το Δήμαρχο Χίου και τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού συμβουλίου ως εκπροσώπου του Νομάρχη , οι οποίοι φορείς ήταν και συνδιοργανωτές της ημερίδας.
Τις επόμενες μέρες παραμονής τους περιόδευσαν στους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της Χίου.
Η ημερίδα προτάθηκε στους εταίρους μας μέσα από την τριετή συνεργασία μας στο πρόγραμμα Κομένιος-Δια βίου Εκπαίδευση κατά την τελευταία συνάντηση στην Κύπρο τον Απρίλη του 2008.
Η υλοποίηση της έγινε πραγματικότητα εκτός από τη χορηγία των συνδιοργανωτών και με τη χορηγία της ΤΕΔΚ Χίου, του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, της ΕΜΧ, του Mastiha Shop, του συλλόγου Γονέων του σχολείου μας και την ευγενική φιλοξενία των πολιτιστικών συλλόγων Μεστών και Καλαμωτής που στο συγκεκριμένο χωριό «ένιωσαν σαν βασιλείς» όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Τέλος υλοποιήθηκε και με την αμέριστη προσφορά των συναδέλφων του σχολείου μας.
Το άνοιγμα και κλείσιμο των εργασιών έγινε από το Δ/ντη του σχολείου Μάρκο Σκούφαλο και ακολουθεί παρακάτω:

Κύριε Νομάρχη, κύριε Δήμαρχε


Αγαπητοί  συνάδελφοι και συναδέλφισες του Βελγίου , της Εσθονίας , Ισπανίας Ουγγαρίας ,της Φινλανδίας και της Ελλάδας.
            Είναι μεγάλη τιμή για το σύλλογο διδασκόντων της Αστικής σχολής- 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, που παρευρίσκεστε στην σημερινή μας συνάντηση.
            Είναι μια συνάντηση που κατά τη γνώμη μας θα προσφέρει πολλά στην εκπαίδευση και στα εκπαιδευτικά  δρώμενα του νησιού μας αφού θα μας δώσει τη δυνατότητα να σκεφτούμε, να κρίνουμε, να συγκρίνουμε, να δράσουμε που είναι και το ζητούμενο μέσα σε μια κοινωνία αφού η εξέλιξη της κοινωνίας προϋποθέτει τη δράση και τη φυσικά τη δράση στη σωστή κατεύθυνση.
            Επειδή στο τέλος θα μου δοθεί η ευκαιρία να κλείσω  καταθέτοντας κάποιες σκέψεις θα ήθελα  να ευχαριστήσω όλους εσάς που βοηθήσατε να γίνει  πραγματικότητα αυτή η συνάντηση.
            Να ευχαριστήσω τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Χίου που συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές, την ΤΕΔΚ Χίου και τον Πρόεδρό της, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, το Σύλλογο Γονέων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου τα Μαστίχα Shops, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καλαμωτής και Μεστών, την χορηγό επικοινωνίας «ΑΛΗΘΕΙΑ», αφού ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του πρόσφερε αυτό το κάτι, το απαραίτητο μικρό ή μεγάλο και για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.
            Τέλος να ευχαριστήσουμε βαθιά τους συναδέλφους από τις πέντε Ευρωπαϊκές χώρες που δέχτηκαν το κάλεσμά μας, που άφησαν τις ημέρες του Πάσχα τα σπίτια τους για να βρεθούμε όλοι μαζί σ’ αυτήν την παρέα.
            Να ευχαριστήσω ακόμα τους συναδέλφους του σχολείου, που χωρίς αυτούς, χωρίς δασκάλους δεν θα υφίστατο τα σχολεία και ούτε και η σημερινή εκδήλωση.
            Παρακαλώ για ένα σύντομο χαιρετισμό.
           



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες


Φτάσαμε στο τέλος της συνάντησής μας και θεωρώ ότι ήταν μια συνάντηση σημαντική από την οποία όλοι νιώθουμε ότι γίναμε σε κάτι πιο σοφοί.
Εμείς ως Έλληνες διαπιστώσαμε και διαπιστώνουμε καθημερινά ότι έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα Χρηματοδοτήσεων και υποδομών.
Ενώ από μεγάλα λόγια πάμε καλά, στην πράξη τα εκπαιδευτικά μας πράγματα είναι διαφορετικά. Πιστεύω όμως ότι η εκπαίδευση σε παγκόσμια κλίμακα δεν μπορεί να είναι μόνο χρηματοδοτήσεις και υποδομές.
Αυτή είναι μια πλευρά.
Η άλλη πλευρά είναι αυτό που εμείς στην Ελλάδα ονομάζουμε παιδεία και που δεν μεταφράζεται στα Αγγλικά που υπάρχει μόνο όρος  Education.
Είναι η παιδεία και το περιεχόμενό της που οδηγεί έναν άνθρωπο να δίνει το χέρι του σε κάποιον για να τον βοηθήσει να σηκωθεί, είναι η παιδεία που οδηγεί κάποιον να δίνει ένα κομμάτι ψωμί στο πεινασμένο, είναι η παιδεία που κάνει τον άνθρωπο να δακρύζει όταν σκοτώνονται άνθρωποι, στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στην Αφρική παντού στον κόσμο, είναι η παιδεία που οδηγεί τους ανθρώπους να παλεύουν για ένα κόσμο ειρηνικό, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της κατάργησης της εκμετάλλευσης.
Δυστυχώς όμως πρέπει εμείς  οι εκπαιδευτικοί να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η παιδεία δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις ανατολής και δύσης τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού.
Οι λέξεις που κυριαρχούν στα επίσημα ντοκουμέντα είναι η αγορά, ο ανταγωνισμός, οι επιχειρηματικότητα, η απασχολησιμότητα, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά
Σε όλα τα ντοκουμέντα των κυβερνήσεων της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής, το κύριο είναι λειτουργούν  τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με τους όρους μιας επιχείρησης..
Η εκπαίδευση όμως δεν είναι εργοστάσιο, δεν παράγει προϊόντα, παράγει- διαπλάθει  ανθρώπινες ψυχές που πρέπει να έχουν παιδεία, δηλαδή εκείνο το επίπεδο πολιτισμού που θα βοηθά την κοινωνία να αλλάξει προς το καλύτερο και όχι ανθρώπους που θα είναι μηχανές  παραγωγής κερδών.
Σύμφωνα με τη γνώμη μου το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, ο άνθρωπος που δημιουργεί είναι το πιο σημαντικό  ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως εκπαιδευτικοί, ως άνθρωποι και ως κοινωνία, απέναντι στις απειλές των εκάστοτε διεθνών ή εγχώριων εξουσιών που το μόνο που σκέφτονται είναι η αγορά. Αυτό είναι ένα πεδίο μάχης για όλους τους εκπαιδευτικούς της Ευρώπης και του κόσμου.
Να διαφυλάξουμε αξίες, ιδανικά, στάση ζωής που βοηθούν στην πρόοδο του ανθρώπου, να δημιουργήσουμε τον σκεπτόμενο άνθρωπο και όχι τον (Homo profit)  άνθρωπο των κερδών των ολίγων.
Αυτό για το σχολείο μας αποτελεί μια δέσμευση για το μέλλον, μια δέσμευση να συζητήσουμε πια, όχι για εκπαιδευτικά συστήματα, αλλά για την παιδεία, για την κοινωνία και τον άνθρωπο που πρέπει να δημιουργεί.
Η λέξη άνθρωπος στα Ελληνικά σημαίνει, ανεβαίνω προς τα πάνω, αυτό νομίζω ότι είναι και το ζητούμενο για όλους μας.
Με αυτές τις σκέψεις επιτρέψτε μου να εκφράσω το σεβασμό μου, την αγάπη μου και τις ευχαριστίες μου.
Ευχαριστώ τους Greet,  Lucke, Bert, Annika , Andres, Irval, Gema, Alvaro , Santiago, Auli, Louisa, and Tomas.
Ευχαριστώ εκ μέρους του σχολείου μας όλους εσάς.

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 11ου  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

ENGLISH VERSION
11TH PRIMARY SCHOOL OF CHIOS GREECE- ASTIKI SCHOLI
EUROPEAN SCHOOLS CONFERENCE

The European Schools Conference took place in April 10th  in Chios Greece with a big success.
Six schools participated:   GBS de Bosmier from Belgium,  Kalmetu Pohikool from Estonia,  CEIP Vista Allegre from Spain,  Juanthtaan Koulu from Finland, TOVAROSI OVODA   from Hungary and our school.
Its subject was “Presentation of the Educational Systems” from each country. The presentations were displayed  by the teachers of the partners schools.
The conference was attended by the president of the PREFECTURY Council, Mr. Stefanou Pantelis, the vice-Mayor of the municipality of Chios, Mr. Amentas Isidoros the Directors  of Primary and Higher education, Mr. Papadopoulos Costas and Kalogerakis Pavlos, many parents and teachers.
The presentations were in English and Greek Language  in Power-Point and the translation was accomplished  by the English teacher of our school Mrs. Styliani Larda who was also the interpreter of the conference, having this serious duty.
During their remaining in the island, the foreign delegations, visited our school for two days, watched  a traditional presentation of folklore theater of Karagiozis by Antonis Gioulis and Garris George, who are teachers, they listened to songs in Greek and English Language, were given handmade presents by the children of the school and they gave an interview at the local  “ TV Alithia” which was the communication sponsor of our conference.
Finally they met the mayor of the municipality of  Chios and the President of the prefectury council .
The  following days  they visited the local environment and historic monuments.
The conference was proposed to our partners after three years cooperation during a Comenius project at the last meeting in Cyprus.
The whole  meeting was coorganisation of  the Prefectury of Chios and the municipality of Chios. Organizing committee: Teachers of the 11th primary school

Also sponsored by: TEDK CHIOS
                               11th PRIMARY SCHOOL OF CHIOS ASSOCIATION
                              CHIOS TEACHERS ASSOCIATION
                             CHIOS GUM MASTIC GROWERS ASSOCIATION
                            MASTIHA SHOP
                           THE CULTURAL CLUB OF KALAMOTI
                          THE CULTURAL CLUB OF MESTA

At  the beginning and at the end  the headmaster of the school said:

PROLOGUE


Ladies and gentleman.
Dear colleagues
 from Belgium, Estonia, Spain, Hungary, Finland and Greece.
It is a great honor for our school because you are among us in this conference.
According to my opinion it is a conference that will offer a lot of things to the educational affairs of our island.
It will give us the opportunity to see, to think, to criticize, to compare and to act which is the most important in a society which want to have the possibi8lity to advance to the right direction.
In my closure I will tell you further thoughts about our subject.
Mean while I want to thank all of you who helped in order this meeting to take place.
I want deeply to thank our colleagues from the European countries who accepted our invitation, who left their homes during the Easter vacations in order to be all together in this conference.
I also want to thank my school colleagues because without their help, their common dreams it would not be possible to organize this meeting.
Finally I do need to thank the PREFECTURY of Chios, the municipality of Chios, the  administration of the local union of municipalities and self-government societies, the parents association of 11th primary school, the Chios teachers association, the Chios Gum Mastic growers association, the administration of mastiha shop , the cultural club of Kalamoti and Mesta.
And now let’s pass to the greetings by local authorities.





CLOSURE

Dear friends and colleagues
We are at the end of our meeting and I believe that we did an excellent job. Everything was very important. Everyone in this lecture hall feels wiser after what we heard and watched.
As Greeks we realize again and we realize day by day that we have a very serious problem with education finance and the infrastructures that we have.
On the one hand there are big words but on the other the things are different.
Although, I believe that education globally can not be only finance and infrastructures.
This is the one side of the moon. The other side is what we call in Greece “Pethia”.
I could not translate this word in English, my dictionary translates it as education, but by the term “Pethia” we mean something else, more general and philosophical.
“Pethia” and it’ s contest is the philosophy that leads people to give their hand to someone to help him to grow and mature, “Pethia” leads someone to give a piece of bread to someone who is hungry, “pethia” makes the people cry when humanity is been killed by the militarists in Yugoslavia, in Palestine, in Irak, in Africa, all over the world.
Globally “Pethia” leads the people to fight for a peaceful world, full of solidarity, equality, tolerance, a world without exploitation.
Unfortunatly, all of us have to recognize that this meaning of “Pethia” is not the first priority for the governments in the East and West.
The words that dominate in their decrees are market, antagonism, education and market connection, employability, entrepreneurship, etc.
I think that all of us agree that education must not be a factory that manufactures a   variety of products.
“Pethia” and education must create human souls, must create civilized people that will be in a position to change their lives to direct the society in a better path, in a better world.
We don’t need people who will be the instrument of a big profit machine.
According to my opinion we have to focus in this point, we have to prevent the privatation of education and the transformation in business establishment, we have to prevent the connection with the market its methods and its demands.
I think that this is a battlefield for all European teachers, for the teachers of the world.
To protect our values, our ideas, our attitudes of life which helped the humanity progress.
We have to stay out of business, out of sacrifices   that are demanded  by the accumulation of wealth.
We need to remain homo sapiens and not homo –profit.
The word anthropos-fellow, man- in Greek language means the person who arises, and this is what everyone wants, to be arrised no matter of difficulties.
This is a commitment for all of us. To create free people who will be able not only to construe their life but also to change it.
This is our challenge . That’s why we need public schools, free public education from preschool until the end of the university education. That’s why we need integrated education to be assured for the equal basis for all the children of our countries.
Now allow me to express on behalf of my school our respect, our love and our thanks to our friends for their participation in this meeting, for their kindness to come.
Thank you Greet, Luck, Bert, Gema, Alvaro Santiago, Louisa, Tomas, Andres Irval, Annika, and Auli.

 
MARCOS SKOUFALOS
HEADMASTER OF THE 11TH PRIMARY SCHOOL OF CHIOS GREECE




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου