Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΜΕΝΙΟΣ

Εγκρίθηκε τελικά για το έτος 2010 -2012 το νέο πρόγραμμα στα πλαίσiα του Κομένιος με τίτλο "Lets Share our Culture". Στο π΄ρογραμμα εκτός από το δικό μας σχολείο συμμετέχουν και άλλα έξι σχολέια από την Ολλανδία, την Ισπανία, Την Τσεχία, την Πολωνία, την Εσθονία και την Ιταλία. Ήδη έχουν γίνει οι συναντήσεις στην Εσθονία και Ιταλία με επόμενο προγραμματισμό στην Ολλανδία. Παρακάτω παρατίθεται το δελτίο τύπου και η έκθεση από την επίσκεψη στην Εσθονία.

ΑΝΑΦΟΡΑ  ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ  ΣΤΟ KALMETU POHOKOOL , ΕΣΘΟΝΙΑ
ΤΡΙΤΗ 2/11
             Άφιξη στην κωμόπολη Viljandi της Εσθονίας . Μια ομάδα εκπαιδευτικών του Kalmetu Pohikoolμας υποδέχτηκε στο ξενοδοχείο, όπου είχαμε εγκατασταθεί. Εκεί  συναντήσαμε και τις αντιπροσωπείες των άλλων σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
ΤΕΤΑΡΤΗ 3/11
              Μεταφερθήκαμε στο σχολείο και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του. Το σχολείο                                                                                                                 ιδρύθηκε το 1870 και φέτος γιορτάζονται τα 140 χρόνια του. Μέρος του σχολείου κατεδαφίστηκε το 2008 και το ανακαινισμένο σχολείο λειτούργησε από το Σεπτέμβριο. Διαθέτει εστιατόριο, γυμναστήριο, αίθουσα μουσικής, χειροτεχνίας, υπολογιστών, βιολογίας καθώς και διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας. Επίσης διαθέτει δανειστική  βιβλιοθήκη τόσο για τους μαθητές , όσο και για τους κατοίκους της περιοχής. Οι μαθητές μας υποδέχτηκαν με μια μικρή γιορτή και η κάθε αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών συστήθηκε και μίλησε για το σχολείο και τον τόπο της .
Μετά την εκδήλωση , όλες οι αντιπροσωπείες συμμετείχαν σε συζήτηση για το πρόγραμμα. Ανταλλάξαμε τα γράμματα των μαθητών μας καθώς και τα ημερολόγια και τις κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές που θα ταξιδέψουν από σχολείο σε σχολείο. Επιλέξαμε το logo του προγράμματος από μια σειρά logos που είχαν ετοιμάσει μαθητές από όλα τα σχολεία, και συζητήσαμε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μας για το υπόλοιπο σχολικό έτος.
Μας προσφέρθηκε γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου και ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη Viljandi.
ΠΕΜΠΤΗ 4/11
Μας υποδέχτηκε ο διευθυντής του σχολείου . Του προσφέραμε αναμνηστικά και εδέσματα της Χίου  καθώς και αναμνηστική πλακέτα. Παρακολουθήσαμε –μαζί με τους μαθητές – τα dvds που κάθε σχολείο είχε ετοιμάσει για να παρουσιάσει το σχολείο αλλά και την περιοχή του. Κατόπιν παρακολουθήσαμε κονσέρτο για τον εορτασμό των 140 χρόνων από την ίδρυση του σχολείου. Ακολούθησε συνάντηση για το πρόγραμμα και συζητήθηκαν οι δράσεις των δύο ετών.
Μετά τη συνάντηση μεταφερθήκαμε σε αίθουσα εκδηλώσεων  του δήμου,  όπου παρατέθηκε γεύμα με παραδοσιακά πιάτα που ετοιμάστηκαν από κατοίκους τους κατοίκους της περιοχής. Το γεύμα συνοδεύτηκε από παραδοσιακή μουσική και χορούς




ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/11
Eπισκεφθήκαμε το δημαρχείο του Viljandi όπου μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος και η υπεύθυνη αθλητισμού. Ο  δήμαρχος μας μίλησε για τη λειτουργία των σχολείων της περιοχής. Μετά επισκεφθήκαμε ένα νηπιαγωγείο, όπου η διευθύντρια μας ξενάγησε στους χώρους του και μας μίλησε για τη λειτουργία του.
Αναχωρήσαμε για το περιβαλλοντικό κέντρο Sooma,παρακολουθήσαμε dvd για το περιβαλλοντικό πάρκο και συνεχίσαμε με πεζοπορία στους βάλτους της περιοχής.
ΣΑΒΒΑΤΟ 6/11
Μεταφερθήκαμε στον καθεδρικό ναό του Viljandi, όπου μαζί με παλιούς εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου παρακολουθήσαμε λειτουργία και κονσέρτο για τον εορτασμό των 140 ετών του σχολείου. Ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής.
Το απόγευμα συμμετείχαμε σε γιορτή όπου ήταν προσκεκλημένοι παλιοί μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου. Μετά το τέλος της γιορτής, παρατέθηκε αποχαιρετιστήριο γεύμα για τις αντιπροσωπείες των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς του Kalmetu pohikool.
KYRIAKH 7/11
Μεταφορά στην πρωτεύουσα της Εσθονίας ,Ταλλίν και επιστροφή στην Ελλάδα μέσω Πράγας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΙΟΥ- 11 ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Επέστρεψε  η αντιπροσωπεία του σχολείου μας από την Εσθονία μετά από ένα επιτυχημένο ταξίδι στην επαρχία Βιλιάντι , στα πλαίσια του προγράμματος Comenius με τίτλο «Ας μοιραστούμε τον πολιτισμό μας».( Let’ share our culture)
Οι δάσκαλοι του σχολείου μας επισκέφτηκαν το σχολείο Καλμέτου της συγκεκριμένης επαρχίας και έτυχαν μιας ζεστής φιλοξενίας από τους εκεί συναδέλφους. Παρακολούθησαν μια σειρά πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των παιδιών του σχολείου που αφορούσαν στα 140 χρόνια από την ίδρυσή του, περιόδευσαν στις τάξεις συμμετέχοντας στην εκπαιδευτική διαδικασία και μελέτησαν το εσθονικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Σε επίπεδο προγραμματισμού των δράσεων των εμπλεκόμενων σχολείων αποφασίστηκαν οι επόμενες επισκέψεις, αντηλλάγησαν οι εργασίες των παιδιών, καθορίστηκαν οι στόχοι που αφορούν στη συγγραφή ενός παραδοσιακού πολυπολιτισμικού μύθου με αντίστοιχη εικονογράφηση, στη διατήρηση ημερολογίων στην κάθε γλώσσα της εταιρικής χώρας και σχολείου και γενικά στην ανταλλαγή και γνώση ηθών, εθίμων,  παραδόσεων μέχρι και τοπικής κουζίνας.
Τέλος επισκέφτηκαν τις Τοπικές αρχές και το δήμαρχο του Βιλιάντι , ο οποίος τους ενημέρωσε για την περιοχή , τις προοπτικές ή τα προβλήματά της.
Οι συγκρίσεις σε αρκετές περιπτώσεις αναπόφευκτες και το συμπέρασμα κοινό ότι η εκπαίδευση χωρίς γενναίες χρηματοδοτήσεις είναι κενό γράμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου